Tips en informatie voor een betere nachtrust

Wat is Melatonine?

Wat is melatonine? Melatonine is een hormoon dat aangemaakt wordt door de pijnappelklier. Dit is een kleine klier in de hersenen. Melatonine zorgt voor controle van je slaap en waak cyclus. Je lichaam heeft een eigen interne klok die de natuurlijke cyclus van het slapen en waken controleert. Melatonine is een belangrijk middel dat deze cyclus reguleert. Het melatonine niveau in je lichaam stijgt in het begin en midden van de avond wanneer het donker begint te worden. Hierdoor begin je je ook slaperig te voelen. In de ochtend wanneer het weer licht begint te worden daalt het niveau van melatonine in je lichaam weer. In de zomermaanden maken we dus later in de avond melatonine aan en in de wintermaanden al vroeg op de avond. Deze verandering kan leiden tot een winter depressie. De aanmaak van melatonine wordt minder als je ouder wordt. Sommige ouderen maken een heel klein beetje of helemaal geen melatonine meer aan. Hierdoor kunnen slaapproblemen ontstaan.

 

wat is melatonine?

Verbeteren van de Melatonine Productie

Aangezien het essentieel is voor een goede slaap dat we voldoende melatonine hebben zijn er een aantal manieren om deze productie te verbeteren

De volgende manieren zorgen ervoor dat je melatonine productie wordt verbeterd:

 • Zorg ervoor dat je slaapkamer volledig verduisterd is. Het kleinste beetje licht in je slaapkamer kan de productie van de melatonine al verstoren. Zelfs het licht van je wekkerradio kan je pijnappelklier al verstoren. Het is dus verstandig om deze te bedekken en je elektrische apparatuur drie voetstappen vanaf je bed te plaatsen. Ook zou het dragen van een oogmasker je kunnen helpen
 • Je kunt ervoor kiezen om in je woonkamer/slaapkamer lampen met een lage wattage geel, oranje of rood licht te installeren. Deze kleuren verstoren de productie van melatonine aanzienlijk minder.
 • Indien mogelijk neem dan in de ochtend 10 à 15 minuten zonlicht tot je. Hierdoor wordt namelijk je lichaam als het ware gereset en weet je interne klok dat de dag is aangebroken. Vooral voor ouderen is het van belang om voldoende zonlicht tot zich te krijgen overdag.
 • Wees bewust van de elektromagnetische velden in je slaapkamer. Deze elektromagnetische velden kunnen namelijk je pijnappelklier verstoren en hierdoor dus ook je melatonine productie verlagen.
 • Het eten van Goij bessen, amandelen, zonnebloempitten, koriander en kersen, rijst, gerst, koemelk, walnoten, tomaten en olijven. In deze producten zitten kleine hoeveelheden melatonine waardoor je rustiger wordt en slaperig wordt.
 • Het gebruiken van een melatonine supplement. Er is keuze uit tabletten, capsules, room of pastilles die oplossen onder de tong. Vaak wordt er vrij snel voor gekozen om melatonine supplementen te gaan gebruiken bij slecht slapen

Is Melatonine veilig?

Melatonine wordt niet aanbevolen als je een allergie of overgevoeligheid hebt voor één van de bestanddelen van het geneesmiddel, die problemen geven met het immuunsysteem, nier of lever. Tijdens het gebruik van melatonine wordt het afgeraden om alcohol te nuttigen. Aangezien melatonine het slaap patroon beïnvloedt, kan melatonine invloed hebben op het autorijden of bij het bedienen van machines. Melatonine wordt ook afgeraden tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Melatonine kan ook reageren met andere geneesmiddelen met inbegrip van anticonceptiepillen. Andere mogelijke bijwerking van melatonine zijn: een droge mond, angst, pijn op de borst of rusteloosheid.

Juiste Dosering Melatonine

Bij volwassen worden dosis van 0.2 mg tot 20.0 mg voorgeschreven afhankelijk van de reden van uw gebruik. De juiste dosis melatonine verschilt enorm per persoon. Overleg met je arts om erachter te komen wat de juiste dosering voor jou is.

Melatonine bij Kind?

Het is verstandig wanneer je overweegt om je kind melatonine te geven dit eerst te overleggen met de huisarts. Dit vanwege de bijwerkingen die melatonine met zich mee kan brengen bij kinderen.Huisartsen zullen het niet aanraden om kinderen regelmatig melatonine supplementen te geven als dit ervoor bedoeld is om de slapeloosheid van het kind tegen te gaan. De eerste manier om een gezonde natuurlijke slaappatroon bij je kind te ontwikkelen kan via de volgeden stappen:

 • Probeer altijd dezelfde nachtelijke en ochtendroutine van slapen gaan en wakker worden aan te houden bij je kind
 • Laat je kind de volgende activiteiten niet doen een paar uur voor het slapen gaan: Televisie kijken, spelen op de computer of sporten.
 • Laat je kind voor het slapen gaan even lezen of doe ze onder een warm douche/bad
 • Zorg ervoor dat je kind na het middaguur geen eten of drinken krijgt die cafeïne bevatten.

Ook wordt het gebruik van melatonine bij kinderen afgeraden als deze gewoon vechten om naar bed te gaan als een vorm van opstandig gedrag of als je kind zelden moeite heeft met slapen.

Waar is Melatonine goed voor bij kinderen

Er zijn aanwijzingen dat melatonine de effectiviteit van elliptische aanvallen bij kinderen verminderd, in het bijzonder tijdens de slaap .Melatonine is één van de natuurgeneesmiddelen voor kinderen die doeltreffend zijn in het helpen om de hinder van oorsuizen te verlichten

Jonge mensen die lijden aan het prikkelbare darm syndroom ondervinden verlichting van de pijn door het gebruik van melatonine supplementen. Bij kinderen die last hebben van het vermoeidheid syndroom wordt melatonine voorgeschreven om het niveau melatonine weer omhoog te krijgen.

Wanneer melatonine voor een operatie wordt genomen is er bewezen dat het de pijn verlicht van patiënten in alle leeftijden met uitgebreide weefselverwonding.

Mogelijke Bijwerking melatonine bij kinderen

 • Je kind kan last krijgen van Constipatie (verstopping in de dikke darm)
 • Je kind kan rusteloos worden
 • Het kan nachtmerries bij je kind veroorzaken
 • Er kunnen gedragsveranderingen bij je kind plaats vinden
 • Melatonine supplementen kunnen het hormoon insuline beïnvloeden waardoor het bloedsuikerspiegel van je kind kan gaan stijgen
 • één van de grootste mogelijke risico van melatonine bij kinderen is dat het de ontwikkeling van jeugd naar volledige volwassenheid (adolescentieontwikkeling) kan verstoren