Tips en informatie voor een betere nachtrust

Slaapstoornissen

Wat is een slaapstoornis?

Er kan sprake zijn van een slaapstoornis als je in ieder geval langer dan een maand slecht slaapt en dat je hierdoor overdag minder functioneert. Bekijk onderstaande symptomen en kijk of je last hebt van één of meerdere van deze symptomen.

  • Ben je gedurende de dag slaperig en prikkelbaar?
  • Heb je het gevoel of je Cafeïne houdende drankjes nodig hebt om wakker te blijven
  • Val je bijna in slaap tijdens het lezen of onder het televisie kijken?
  • Kun je je moeilijk concentreren gedurende de dag
  • Dat je tijdens het autorijden het gevoel krijgt dat je in slaap valt
  • Dat je erg emotioneel bent
  • Alsof je niet wakker bent en afwezig reageert
  • Dat je de hele dag wel dutjes wilt doen

Mocht je inderdaad last hebben van één van bovenstaande symptomen dan is de kans dus aanwezig dat je last hebt van een slaapstoornis.

Aangezien onze slaap een graadmeter is voor onze gezondheid kan het negeren van een slaapstoornis leiden tot een slechte gezondheid, gewichtstoename, ongelukken in het verkeer, verminderende prestaties op het werk en relatie problemen. Slaap is nou eenmaal een noodzaak om ons gezond te blijven voelen en optimaal te kunnen functioneren.

Het is natuurlijk niet normaal om je gedurende de dag slaperig te voelen en s ’nachts niet kunnen slapen. Zelfs als je al lang met slaapproblemen heeft rondgelopen kun je nog steeds leren om beter te slapen.

Welke slaapstoornissen zijn er?

Hieronder vind je de verschillende soorten slaapstoornissen:

slaapstoornis
Slaapstoornis -Circadiane ritme stoornissen

Circadiane ritme slaapstoornis

Wanneer spreken we van een Circadiane ritme slaapstoornis? Hiervan is sprake als de gewone dag en nacht cyclus wordt verstoord. Door veranderingen in je dag en nacht cyclus krijg je andere slaaptijden en wordt het normale slaap ritme dus verstoord. Het komt hierdoor regelmatig voor dat hierdoor problemen ontstaan met slapen. Je kunt slechter in…

Meer lezen over deze slaapstoornis