Een jetlag, wat nu? Tips tegen een Jetlag
Wat is een Jetlag?
Wanneer je een regelmatige reiziger bent dan weet je wat het is om door verschillende tijdzones te reizen en wat voor problemen dit met zich mee kan brengen. Het is een voorspelbaar en vervelend probleem maar in deze blog krijg je tips om een jetlag te minimaliseren.
Een Jetlag is in feite niks meer dan een reeks symptomen die optreden wanneer onze interne biologische klok wordt verstoord. Iedereen heeft een ingebouwde biologische klok die zorgt voor harmonie tussen het patroon van dag en nacht. Het betekent dat we in de meeste gevallen ’s nachts slapen en overdag wakker zijn. Maar je biologische klok beïnvloedt ook de honger, je stemming en je bloeddruk. Een van de belangrijkste signalen die onze biologische klok helpen te reguleren is licht. Wanneer je lichaam licht tot zich krijgt weet het dat het wakker moet blijven. Door het reizen door verschillende tijdzones wordt dit ritme dus verstoord. Het is bekend dat je lichaam ongeveer een dag nodig heeft om zich aan te passen als je door één tijdzone reist. Je kunt je dus voorstellen dat wanneer je door meerdere tijdzones reist je lichaam een paar dagen nodig heeft om weer het normale Biologische ritme op te pakken.
Is een Jetlag slecht voor je?
Nu je weet hoe een jetlag werkt is de vraag of een jetlag ook slecht voor je is. Veel voorkomende symptomen bij een jetlag zijn: vermoeidheid, verwarring en gebrek aan bewustzijn. Deze sumptomen zijn zeer vervelend. Aangetoond is dat een jetlag ook serieus je genen verstoord, je neuron groei verminderd in je hersenen en je leervermogen en geheugen worden verminderd. Je kunt dus gerust stellen dat een jetlag niet echt goed is voor je lichaam.
Tips tegen een Jetlag
Nu je weet dat een Jetlag niet echt gezond is voor je lichaam wil je deze symptomen natuurlijk voorkomen. Er is eigenlijk maar één manier om symptomen van een jetlag te voorkomen. Sneller aanpassen aan de nieuwe tijdzone. Hierbij enkele manieren om uw lichaam te helpen zich sneller aan te passen aan de nieuwe tijdzone:
- Laat je lichaam alvast van te voren aanpassen aan de nieuwe tijdzone. Dus ga wat later of vroeger op bed. Sta wat eerder of later op. Dit is afhankelijk van de tijdzone
- Manipuleer blootstelling aan licht. Het is handig dat je op de juiste tijden het licht vermijdt en op andere tijden juist het licht opzoekt. Als je reist naar het oosten, dan moet je biologische klok vooruit dus kun je in de ochtend het licht opzoeken en in de late namiddag het licht zoveel mogelijk vermijden. Reis je naar het westen dan moet je precies het tegenovergestelde doen.
- Het nemen van Melatonine. Het gebruik van 5 mg melatonine in de vroege avond zal je lichaam helpen zich sneller aan te passen aan de nieuwe tijdzone.
- Hou je eigen tijd aan. Wanneer je ergens maar een paar dagen verblijft en je gaat door niet al te veel tijdzones dan is het slimmer om gewoon je normale leefschema aan te houden. Het is dan niet de moeite waard om je aan te passen aan de lokale tijd. Voordat je lichaam gewend is aan de lokale tijd ben je alweer vertrokken.