Tips en informatie voor een betere nachtrust

Slaapapneu kind

Heeft mijn kind Slaapapneu?

Slaapapneu is een potentieel ernstige aandoening waarbij de ademhaling van je kind herhaaldelijk tijdens de slaap wordt onderbroken voor langer dan 2 ademhaling cyclussen. Dit kan wel 70 keer per uur gebeuren. Je hebt 3 soorten slaapapneu: obstructieve slaapapneu, die wordt veroorzaakt door een verstopping; centrale slaapapneu, hierbij stuurt de hersenen geen signaal naar de spieren om te ademen; en gemengde apneu, is een combinatie van beide. De meest voorkomende bij kinderen is de obstructieve slaapapneu

Obstructieve slaapapneu bij je kind kan veroorzaakt worden door iets fysieks dat de luchtwegen blokkeert en hierdoor het ademhalen van je kind wordt bemoeilijkt. Bij kinderen zijn vergrote amandelen of poliepen (zijn de klieren in de keel net achter de neus) meestal de boosdoeners. Wanneer de spieren van je kind ’s avonds ontspannen, kunnen deze grote klieren tijdelijk de lucht blokkeren naar de longen en hierdoor stopt de ademhaling tijdelijk. Slaapapneu bij kinderen komt het meest voor bij kinderen tussen de 3 en 6 jaar wanneer de amandelen en poliepen op hun grootst zijn in verhouding met de luchtwegen van je kind. Het kan natuurlijk voorkomen dat de amandelen en de poliepen tijdelijk wat groter zijn. Dit kan worden veroorzaakt door een infectie of allergie. Ook overgewicht en bepaalde gezichtskenmerken, zoals een terugwijkende kin en een gespleten gehemelte spelen een rol bij slaapapneu bij kinderen.

slaapapneu kind

Hoe kan ik zien dat mijn kind slaapapneu heeft

  • Je kind snurkt, dit gaat dan vaak gepaard met hijgen, snuiven of een verstikkend geluid.
  • Je kind heeft lange pauzes in de ademhaling, dit kan wel 10 seconden of langer zijn zonder te ademen.
  • Je kind zweet ’s nachts overmatig
  • Je kind het grootste deel van de dag en nacht door zijn mond ademt en vaak hoest
  • Je kind veel beweegt tijdens de slaap of vaak wakker wordt doordat ze lucht nodig hebben.
  • Je kind regelmatig wakker wordt met hoofdpijn
  • Je kind snel prikkelbaar of gefrustreerd is.
  • Je kind last heeft van concentratieproblemen overdag.
  • Je kind zomaar overdag in slaap valt omdat hij of zij zo moe is.

Bovenstaande symptomen kunnen een indicatie zijn dat je kind last heeft van slaapapneu. Mochten meerdere van deze symptomen op je kind van toepassing zijn dan is het raadzaam om de huisarts te raadplegen.

Hoe behandel ik slaapapneu bij een kind

Aangezien bij de meeste kinderen het probleem ligt in te grote amandelen of poliepen is het verwijderen van de amandelen of poliepen door middel van een operatie een oplossing. Hoewel een operatie niet altijd het slaapapneu zal genezen zal het snurken wel stoppen. Ook kan er een operatie nodig zijn wanneer de slaapapneu van je kind wordt veroorzaakt door een structureel probleem met de keel, gezicht of kaak.

Een andere oplossing kan gezocht worden in de Positieve Luchtwegdruk behandeling. Wanneer bij je kind een operatie niet kan of niet heeft geholpen dan kan je kiezen voor het dragen van een masker over de neus tijdens de slaap. Het masker zorgt ervoor dat er een zachte en constante luchtstroom door de neus van het kind gaat. Deze luchtstroom houdt de luchtwegen open en voorkomt onderbrekingen van de ademhaling van je kind tijdens de slaap.

De laatste oplossing kan zijn door de levensstijl van je kind te veranderen. Als je kind te zwaar is moet je ervoor zorgen dat hij of zij gewicht gaat verliezen. Overgewicht is namelijk een oorzaak van slaapapneu bij kinderen. Dit betekent dat je veranderingen moet doorvoeren in de voeding en lichaamsbeweging patroon van je kind. Zelfs als je de andere behandelingen ook hebt gebruikt of gebruikt bij je kind dan nog moet gewichtsverlies een doelstelling zijn bij kinderen met slaapapneu.