Tips en informatie voor een betere nachtrust

Circadiane ritme slaapstoornis

Wanneer spreken we van een Circadiane ritme slaapstoornis?

Hiervan is sprake als de gewone dag en nacht cyclus wordt verstoord. Door veranderingen in je dag en nacht cyclus krijg je andere slaaptijden en wordt het normale slaap ritme dus verstoord. Het komt hierdoor regelmatig voor dat hierdoor problemen ontstaan met slapen. Je kunt slechter in slaap vallen en het doorslapen, gaat ook moeilijker.

De volgende stoornissen hebben invloed op de nacht en dag cyclus;

Jetlag

Bij een Jetlag loopt jouw biologische klok niet synchroon met de lokale tijd. Dit gebeurt vooral bij lange afstandsreizen waarbij verschillende tijdzones wordt doorkruist.

Ploegendiensten

Bij mensen die werken in ploegendiensten loopt hun biologische klok niet gelijk aan de activiteiten die ze verrichten. Het lichaam wil slapen terwijl er gewerkt moet worden en wanneer je wilt slapen denkt het lichaam juist dat je wakker wilt blijven.

Vertraagd slaapfasesyndroom

Als je lijdt aan het vertraagd slaapfasesyndroom heb je moeite met het in slaap vallen. Het moment dat je op bed gaat en daadwerkelijk in slaap valt ligt ver uit elkaar. Je valt meestal laat in de nacht of vroeg in de ochtend in slaap. Hoewel je vaak het gevoel hebt dat je nauwelijks hebt geslapen blijkt het toch zo te zijn dat je wel op een vast tijdstip in slaap valt maar je moet weer opstaan als het lichaam nog in diepe slaap verkeerd. Hierdoor heb je ook heel veel moeite met opstaan en ben je gedurende de dag erg moe.

Vervroegd slaapfasesyndroom

Wanneer je last hebt van het vervroegde slaapfasesyndroom dan ga je meestal al erg vroeg naar bed omdat je dan erg moe bent. Je wordt dan in de ochtend heel vroeg wakker. Het komt voor dat mensen om 18:00 naar bed gaan en dan weer om 02:00 wakker zijn. Je slaapt verder tijdens deze uren wel gewoon. Problemen ontstaan doordat je in de avond nog wel eens plannen hebt en dus tegen je zin later op bed gaat dan het lichaam al eigenlijk wil. Je wordt echter wel gewoon vroeg wakker en krijgt hierdoor dus niet voldoende nachtrust.

Onregelmatig slaap waak patroon

We spreken van een onregelmatig slaap waak patroon als je slaap is versnipperd. Je doet de hele dag dutjes omdat je slaperig bent en s’avonds lig je wakker omdat je niet kunt slapen. Je hebt eigenlijk het slaappatroon van een baby.

Bekijk hier alle slaapstoornissen