Eten voor het slapen gaan
Hoe voedsel je slaap beïnvloedt
Eten voor het slapen gaan? Door het eten van het juiste voedsel kun je je slaapgedrag behoorlijk positief beïnvloeden. Het is belangrijk om het juiste voedsel te eten wat je slaperig maakt en nog belangrijker het verkeerde voedsel te vermijden waardoor je slechter gaat slapen.
Een van de beste natuurlijke slaapmiddelen is tryptofaan, een aminozuur dat onderdeel is van veel plantaardige en dierlijke eiwitten. Tryptofaan is een van de ingrediënten die nodig zijn voor het lichaam om serotonine te maken, serotonine creëert een gevoel van rust en zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Hoe slaperig? Een onderzoek met mensen met chronische slapeloosheid die grote hoeveelheden tryptofaan koolhydraatrijk voedsel aten of die tryptofaansupplementen hadden genomen toonden na 3 weken aanzienlijke verbetering in hun slaapgedrag.
Welk voedsel is goed voor je?
Voeding die goed is voor het aanmaken van serotonine zijn: volkoren brood, crackers en granen. Volkoren pasta, bruine rijst, wilde rijst, haver. Fruit: mango’s, bananen, druiven, papaja, sinaasappelen, grapefruit en pruimen. Groenten: spinazie, zoete aardappelen, witte aardappelen, maïs, groene erwten, broccoli, spruitjes, boerenkool, asperges, bloemkool, Sugar snaps, pompoen, selderij, bieten. Melk (vetvrije of 1% magere), yoghurt( laag vetgehalte), vetarm ijs.
Welk voedsel kun je beter niet eten voor het slapen gaan
Cafeïne
Dit lijkt vanzelfsprekend, maar je zou verbaasd zijn hoeveel cafeïne junkies er zijn die slaapproblemen hebben. Wanneer je last hebt van een onrustige slaap moet je voorkomen dat je een paar uur voor het slapen gaat geen cafeïne houdende dranken en voedingsmiddelen tot je neemt. O.a. koffie, thee, frisdrank en chocolade bevatten cafeïne. Cafeïne is een natuurlijke chemische stof die het centrale zenuwstelsel activeert, hierdoor krijg je als het ware een energieboost in je zenuwstelsel waardoor je moeilijk kunt slapen.
Alcohol
Het klopt inderdaad dat een borreltje (of twee) je slaperig maken en kunnen helpen om in slaap te vallen. Maar alcohol veroorzaakt vaak dat je lichter slaapt en vaker ’s nachts wakker wordt. Het is raadzaam om als je last hebt van slapeloosheid te stoppen met het drinken van alcohol voor een paar weken om te zien of je slaapprobleem is opgelost
Grote zware maaltijden
Het eten van een zware maaltijd, of zelfs een grote snack voor bedtijd, kan ervoor zorgen dat je je suf gaat voelen, maar de slaap zal het niet bevorderen. Wanneer je gaat liggen en probeert te slapen, is er een grote kans dat je ongemakkelijk vol voelt en dat houdt je dan wakker. Vervelender nog, je kunt last krijgen van brandend maagzuur of gas ontwikkelen, die er alleen maar voor zorgen dat je ongemak zal toenemen. Ik raad het eten van een diner dat meer dan 600 calorieën bevat ( tenminste drie uur voor het slapen gaan) af. Een lichte snack kun je prima nemen.
Vloeistoffen
Wanneer je vaak in de nacht wakker wordt om een bezoek te moeten nemen aan het toilet is het verstandig om 1.5 uur voor het slapen gaan geen drinkwater of ander vloeistof tot je te nemen. Het duurt namelijk heel lang voordat je lichaam deze vloeistoffen verwerkt met als gevolg dat je ’s nachts naar het toilet moet. Als je toch iets moet drinken omdat je bijvoorbeeld medicijnen moet innemen doe dit dan met een paar kleine slokjes. Moet je de medicijnen met een vol glas water innemen kijk dan of je het al eerder op de avond kunt innemen.